Choď na obsah Choď na menu

tublatanka

Názov skupiny pochádza z knihy Edgar Rice BurroughsaTarzan. Jeho základom je meno nevlastného Tarzanovho opičieho otca, zlého opičiaka menom Tublat s príponou podľa vzoru vtedajšieho veľmi populárneho ľudového orchestra, ktorý sa volal Moravanka. „Ľudový charakter“ skupiny podčiarkovali aj kostýmy (slovenské ľudové kroje), ktoré kapela používala na svojich vystúpeniach počas prvých desiatich rokov.

 

80. roky[upraviť | upraviť zdroj]

Po festivale amatérskych skupín v PKO v Bratislave, ktorý pod názvom „Mladá vlna 82“ zorganizoval Richard Müller dostala Tublatanka ponuku od jediného vtedajšieho slovenského hudobného vydavateľstva Opus na nahratie LP platne. Z prvého albumu, ktorý vyšiel pod názvom Tublatanka (1985), sa predalo okolo 100 000 hudobných nosičov a tak skupina dostala ponuku na vydanie ďalšieho, ktorý vyšiel o jeden a pol roka pod názvom Skúsime to cez vesmír (1987). Toto LP prekonalo predajnosťou prvý album.

Tretí album Žeravé znamenie osudu (1988) dosiahol predaj až 250 000 kusov. Žánrovo bol tento album veľmi ovplyvnený metalovým boomom druhej polovice osemdesiatych rokov. Už od vydania druhého LP sa skupina Tublatanka vydávala na koncertné turné po Slovensku, po treťom albume koncertovala po celom Česko-Slovensku. V novembri 1988 vystupovala na veľkom štadióne v moskovských Lužnikách na desiatich koncertoch, kde bola návštevnosť 14 000 - 15 000 ľudí. V januári 1989 koncertovala skupina vo Viedni a v júni hrali v Prahe na Štadióne Evžena Rošického na koncerte rockových skupín pred 20 000 divákmi. O tomto ich vystúpení napísal kladnú recenziu aj nemecký časopis Heavy Metal.

Dňa 16. septembra 1989 vystupuje skupina v rámci svojho Československého turné Pravda víťazí v Bratislavskom amfiteátri, koncert je natočený a na  kazete vychádza ešte pred Vianocami 1989 hodinový zostrih z tohoto koncertu. Ako zákulisný hráč na klávesi sa tu objavil Miloslav "Whisky" Láber, ktorý koncom toho istého roku založil skupinu Slobodná Európa.

Na začiatku Nežnej revolúcie v novembri 1989 skupina Tublatanka na prvé tri dni požičala organizátorom demonštrácií na námestí SNP v Bratislave svoju zvukovú aparatúru. V tomto období sa stala aktuálnym hitom skladba „Loď do neznáma“ (autori: Peci Uherčík / Martin Sarvaš), ktorí si na ňu prizvali Maťa Ďurindu a Paľa Horvátha na spoluprácu (vokály). Na tejto skladbe spolupracoval a významne k nej prispel aj Fero Griglák – gitarista v skupinách FermataPrúdy, či Collegium Musicum. Ďalší hit sa v tomto období stal z piesne „Pravda víťazí“, ktorá patrila spolu so skladbami „Sľúbili sme si lásku“ od (Ivana Hoffmana) a „Modlitba pro Martu“ (Marty Kubišovej) medzi hymny tých dní.

Prvá pôvodná zostava skupiny bola: