Choď na obsah Choď na menu

Motley crue

Mötley Crüe je americká heavy metalová skupina z Los Angeles, Kalifornia. Členovia: Nikki Sixx, Tommy Lee, Mick Marsa Vince Neil. Mötley Crüe je považovaná za jednu z najúspešnejších hardrockových amerických skupín, predala vyše 41 miliónov albumov po celom svete a 24 miliónov v USA.

 

Mötley Crüe vznikla v roku 1981 v Los Angeles, potom čo basgitarista Nikki Sixx bol vyhodený zo skupiny London, v ktorej začínal spolu s Lizzie Grey v roku 1979. Ešte predtým ho Blackie Lawless (zakladateľ súboru W.A.S.P.) vyhodil zo svojej skupiny Sister. London bola tiež aj prvá skupina gitaristov Guns N’ Roses Izzyho Stradlina a Slasha, rovnako ako bubeníka skupiny Cinderella Freda Couryho.

Bubeník Tommy Lee bol zase v skupine nazvanej Suite 19 s gitaristom/spevákom Gregom Leonom, ktorý neskôr nahrádza Randyho Rhoadsa v skupine Quiet Riot. Nikki a Tommy sa rozhodli hrať spolu, ale Leon odmieta ich ponuku.

Nikki a Tommy stretávajú gitaristu Mickyho Marsa (v tom čase vystupoval ešte pod svojím menom - Bob Alan Deal), ku ktorému sa dostali cez inzerát v L.A. novinách, kde stálo: "Hlučný, drsný, agresívny gitarista je voľný". Keď ho prvýkrát stretli, tak Nikki okamžite poznamenal: "Nemôžem tomu uveriť! Tu je ďalší chlapík ako my!" Micky si rýchlo pripravil veci a zahral úvodný riff k piesni Stick to Your Guns. Marsovi sa nepáčil zvuk gitary. Po opití sa a džemovaní asi po hodine Micky vyhodil gitaristu skupiny, ktorý bol známy len ako Robin ("buzerant" podľa Leeho).

Bol to Mick, ktorý prišiel s názvom skupiny. Kým vo svojej bývalej kapele White Horse jeden z členov vošiel dnu a nazval skupinu "a motley looking crew" (tj. nesúrode vyzerajúca partia). Mick si názov zapísal na papier aj s originálnym hláskovaním Mottley Crew. Názov neskôr prijali, keď sa Micky pridal k Nikkimu a Tommymu v roku 1981. Avšak vedie sa veľa diskusií o tejto skupine, keď navrhovala názov Christmas. Podľa Nikkiho to bol jeho nápad, myslel si že také povedomé a populárne slovo v názve by priatihlo fanúšikov.

Tommy a Vince Neil sa už poznali od strednej školy, ktorú navštevovali vo West Covina. Predtým vystupovali v rôznych "garážových" kapelách. Mick navrhol, aby Neila najali potom čo videl jeho vystúpenie so skupinou Rock Candy v Starwoode.

Najprv Vince odmietol, keď ho pozvali na konkurz. Potom, ako by to osud chcel, Rock Candy sa rozpadli, Vince sa zrútil a napokon po telefonáte od Tommyho prijal pozvatie na konkurz.

Čoskoro stretli svojho prvého manažéra Allana Coffmana. Coffmanov švagor Robert "Stick" Crouch bol jeden z členov čo zaisťovali aparatúru pre skupinu a Coffman vlastnil spoločnosť na uzatváranie zmlúv v Grass Valley, plánoval investovať nejaké peniaze v zábavnom odvetví. Ich prvý vydatý singel sa volal Stick to Your Guns/Toast of the Town, ktorý vydala pod náhravacou spoločnosťou Leathür Records, ktorá mala uzavretú propagačnú a distribučnú dohodu s Greenworld Distribution v Torrance. V novembri 1981 vydali debutový album Too Fast for Love a predalo sa 20 000 kópii. Coffman a jeho spoločník Eric Greif pripravili turné po Kanade, zatiaľ využívajú úspech kapely na klubovej scéne v L.A., aby sa dohodli s niekoľkými nahrávacími spoločnosťami. Nakoniec v roku 1982 podpísali zmluvu s Elektra Records. Na naliehanie Elektri Records bol album nanovo nahratý producentom Royom Thomasom Bakerom a znova vyšiel 20. augusta 1982. Kanadské turné spôsobilo túžobný efekt zatiaľ čo národné titulky v novinách zaplnili správy o zatknutí skupiny na letisku v Edmontone za pokus o vstup do krajiny sfetovaní a polícia prišla tiež na koncert kvôli údajnej bombe na javisku, tento podvod pripravil Greif.

V roku 1983 sa zmenil manažment, Doug Thaler a Doc McGhee vymenili Coffmana. McGhee je známy ako manažér skupiny KISS, ktorý pripravil ich návrat v roku 1996. Greif následne všetkých zažaloval na L.A. najvyššom súde, súdne pojednávanie sa ťahalo niekoľko rokov a zhodou okolností sa znova stal manažérom pôvodnej Nikkovej skupiny London. Coffman bol obžalovaný investormi, ktorým predtým predal akciový kapitál v skupine. Coffman napokon vyhlásil bankrot zatiaľ čo dom aspoň trikrát predtým založil, aby prekryl výdavky skupiny.

Po odohratí na US Festivale skupina dobyla Ameriku. Viac však boli známi za svoje "vyvádzanie v zákulisí", šokujúce oblečenie, čižmy na vysokých podpätkoch, veľké množstvo makeupu, nekonečné alkoholové a drogové prehrešky než za svoju hudbu. Ich mix metalu a glam rocku vyprodukovalo niekoľko masovo predávaných albumov počas 80. rokov vrátene Shout at the Devil (15. október, 1983), Theatre of Pain (13. júl, 1985) a Girls, Girls, Girls (13. jún, 1987).

Skupina mala tiež potýčky so zákonom a problémy v osobnom živote. V roku 1984 Vince zdemoloval svoje auto na ceste do obchodu s alkoholom. Bola to čelná havária a jeho spolujazdec Nicholas "Razzle" Dingley, bubeník skupiny Hanoi Rocks, sa zabil. Vince bol obvinený z neúmyselného zabitia a odsúdený na 30 dní vo väzení (Strávil len 18 dní). V roku 1987 Nikki sa Nikki takmer smrteľne predávkoval heroínom. Odviezli ho do nemocnice, cestou ho však vyhlásili právne za mŕtveho, ale jeden medik odmietol ďalej nepokračovať v oživovaní a dve injekcie adrenalínu do srdca ho oživili. Tých pár minút "na druhej strane" ho inšpirovali k napísaniu piesne Kickstart My Heart, ktorá sa umiestnila na 18. mieste v rebríčku Mainstream U.S. chart a nachádzala sa na albume Dr. Feelgood. Ich spôsob života takmer rozbil skupinu až pokiaľ Doug Thaler a Doc McGhee nezasiahli, odmietli európske turné a všetkých členov poslali na rehalibitáciu s výnimkou Micka, ktorý sa už z toho dostal.

Po "očistení" sa Mötley Crüe dosiahli svoj vrchol vydaním piateho albumu Dr. Feelgood v septembri roku 1989. V októbri toho roku sa stal ich jediným albumom, ktorý sa umiestnil na prvej priečke a svoju pozíciu si udržal 109 týždňov.

Doc McGhee bol v rovnakom roku vyhodený po nedodržaní niekoľkých sľubov v súvislosti s Mierovým hudobným festivalom v Moskve.

zdroj textu: https://sk.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6tley_Cr%C3%BCe

zdroj fotky: https://www.google.com/search?q=motley+crue&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwja4Jbp28LiAhVJYlAKHQirC2YQ_AUIDigB&biw=1280&bih=913#imgrc=-Q3RnQEWIvoKfM: